Aroniasaft

Superbærret Aronia er en ægte sundhedsbombe. Spækket med vitaminer og antioxidanter styrker bærret kroppens immunsystem og dæmper aldringsprocessen. Og så smager det godt! Oprindelse. Aronia/sortrøn kommer fra Nordamerika, hvor det vokser vildt. Det blev introduceret igennem Rusland og Polen, hvor dyrkning har et stort omfang i dag. Aronia bliver høstet fra sidst i august til midten af september.
Aroniabærret kaldes ´verdens stærkeste antioxidant´- Det gør det på grund af sit usædvanlige høje indhold af vitaminer og antioxidanter. Sammenlignet med blåbær, som ellers anses for at være et af de sundeste bær, har Aroniabærret tre gange så mange antioxidanter. Det super stærke antioxidant Anthocyanin er i store mængder i Aronia. Det er forskere verden rundt, som har fået fingrene i Aronia. Alle er blevet overraskede over, hvor meget sundhed, det lille undseelige bær indeholder. Både Aarhus kommunehospital og Odense Universitets hospital er lige nu i gang med forskning omkring diabetes og hjerte/kar sygdomme, hvor der er evidens for, at Aronia virker sundhedsfremmende.
Rig på aktive stoffer Aronia har ellers været et kendt lægebær i årtusinder. Både kineserne og indianerne har lange traditioner for at bruge bærret til at helbrede og forebygge sygdom. Bærret indeholder flere bioflavonlider end nogen anden kendt frugt. Bioflavonoider forstærker effekten af vitaminer og mineraler i kroppen, og er samtidig ansvarlig for at fange de frie radikaler. De frie radikaler, som er med til at ælde vores krop. Antioxidanter bekæmper de frie radikaler Alle mennesker har frie radikaler i kroppen, de bliver blandt andet dannet ved stress, rygning, for meget/for lidt motion, soldyrkning, ved indtagelse af dårligt fedt (transfedtsyrer/animalsk fedt), ophold i miljø med mange kemikalier, udstødningsgas fra biler og motorer samt forurening og andre giftige emner. Det gælder om at bryde de frie radikalers kædereaktion og neutralisere dem så hurtigt som muligt. Antioxidanternes fornemmeste opgave er, at samle de frie radikaler op og uskadeliggøre dem.
Aronia hjælper koppens celler Aronia er med til at beskytte vores celler, Bærret gør det lettere for cellerne at optage vitaminer og mineraler. Det gir stærke celler, Dermed får de frie radikaler ikke lov til at vinde. Hvis cellen derimod er stresset, dør den hurtigere. Når cellerne dør hurtigere end kroppen kan nå at danne nye celler, bliver aldringsprocessen fremskyndet. Man ser ofte, at stressede mennesker pludselig ser 10 år ældre ud. Det er fordi cellerne er udsat for stort stress i forhold til, hvad den har ressourcer til. Aronia hjælper med andre ord cellerne i kroppen med at holde sig unge, friske og spændstige. Du kan også altid hente saft i Gårdbutikken Andbjerggaard (se Facebook).

De positive effekter ved aronia:

  • Hjerte. Aronia indeholder blandt andet antioxidantstoffet lycopen, som studier har vist er godt for blandt andet hjerte og blodkar. Dette gør, at Aronia kan anvendes som forebyggelse af forhøjet blodtryk.
  • Diabetes. Aronia bærret indeholder også naturligt B12 vitamin, som for eksempel mange vegetarer har svært ved at få. På grund af et lavt saccarose indhold og et høj fruktose indhold kan Aronia med fordel også anvendes af diabetikere.
  • Ungdom. Bioflavonoiderne i Aronia hjælper med af fastholde følelsen af ungdom og spændstighed i kroppen, de kan beskytte blodkarrene mod forkalkning, de styrker de små kapillærer både i kroppen, på huden og i øjnene.
  • Bakteriedræbende. Aronia virker antiseptisk. Det vil sige, at det forhindrer udviklingen af bakterier. Kan for eksempel anvendes ved urinvejsinfektion samt andre infektioner i kroppen – også kroniske.
  • Hud. Aronia beskytter også kroppen med tungmetaller som frigives fra fedtvævet når man taber sig, Aronia kan således også bruges forebyggende mod nye rynker samtidig med, at man udvisker allerede opståede rynker.
  • Immunforsvaret. Aronia styrker immunforsvaret, giver mere energi og hjælper dig til at holde dig ung og smuk!

Aroniabær og saft kan indgå i det daglige madindtag, og der er mange muligheder: saft, juice/shot, hele bær i bagværk og flødeskum, salater, smoothies, marmelade eller som tørrede bær, drys over morgenmaden.

Dagligt indtag

Tag 1 shot (4 cl) på tom mave om morgenen, så er du godt rustet til dagen.

Ved kroniske lidelser som feks. diabetes og forhøjet kolesterol, øjen lidelser mm. anbefales 1 shot både morgen og aften.